Lockigt vackert hår

Schampokakor är inte bara kvalitetsschampo och bra för klimatet - det är också bra för din ekonomi!

En schampokaka ger lika många tvättar som två till tre schampoflaskor

Inte nog med alla klimat och miljövinster en schampokaka eller schampotvål har, jämfört med flaskprodukter, de gör även din ekonomi hållbar. En kaka/tvål motsvarar ungefär två-tre schampoflaskor. Hur kan det komma sig att schampokakor är så dryga?


Flaskschampo rengör FÖR bra

Använder du ett traditionellt flaskschampo som kostar i genomsnitt 200 kronor, innehåller det med stor sannolikhet en stark tensid som har förkortningen SLS, Sodium Laureth Sulfate. SLS är väldigt effektivt på att lösa fett och därmed rengöra. Men när rengöringen är för kraftig rubbas hårets och hårbottens naturliga oljebalans. Istället för att ditt hår håller sig rent, svarar håret med att överkompensera för sina förlorade fettsyror genom att tillverka mer. Det gör att håret snabbt blir fett igen och du vill tvätta det ofta. Det blir en ond spiral av idogt tvättande och ökad talgproduktion (fettproduktion).

Baby Foam 

En schampokaka av god kvalitet innehåller tensiden SCI, Sodium Cocoyl Isethionate, som även kallas ”Baby Foam”, eftersom den används i rengöringsprodukter för barn på grund av sin milda natur. Det faktum att tensiderna är milda innebär att hårets naturliga oljebalans bevaras. Det tar några dagar för ditt hår att vänja sig vid milda tensider men sedan kommer du inte att behöva tvätta ditt hår lika ofta. Om du är van att tvätta håret varannan dag kommer du att märka att du kan tvätta det var fjärde dag om inte ännu mer sällan. 


Vad betalar du för egentligen?

När du köper en schampoflaska betalar du även för vatten, konserveringsmedel, förtjockningsmedel, mikroplaster, silikoner, och andra tillsatser. Det vill säga, ingredienser som inte har någon som helst positiv effekt för ditt hår utan bara finns där för att kompensera för något annat.


Självklart är allas hår olika och en kraftig talgproduktion kan ha sin förklaring i stress, hormoner och i dina gener. Men våga prova ett fast schampo! Jag tror inte att du blir besviken.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.