Tvålask med schampokakor, schampotvål och tvål

Schampokaka och schampotvål, vad är skillnaden?

Schampotvål

En schampotvål är en tvål som du kan använda både till kropp, händer, ansikte och hår. Schampotvålar tillverkas enligt samma principer som en kallrörd tvål, genom att blanda oljor och lut som sedan stelnar och bildar tvål. En schampotvål har till skillnad från en kroppstvål även berikats med oljor som är bra för hår och hårbotten, tex arganolja eller ricinolja eller ämnen som kollodialt havre. En tvål har ett pHvärde på cirka 8 vilket är bra för huden men inte för håret som har ett lite surare pH, omkring 4,5-5,5. Tvättar du ditt hår med en schampotvål behöver du hjälpa håret att återställa sitt pH-värde.  Det gör du genom att skölja håret efter tvätt med en så kallad surskölj. En surskölj kan du enkelt göra själv genom att blanda 5 dl vatten med cirka 3 msk äppelcidervinäger.

Vad är skillnaden mellan en schampokaka och en schampotvål?

Schampokaka

En schampokaka däremot är inte en tvål. Det är en kaka tillverkad av tensider och bindningsmedel. En schampokaka kan pH-regleras så att den passar perfekt till håret. Den består av samma ingredienser som ett flytande schampo. För att hitta en riktigt bra schampokaka ska du leta efter en som innehåller milda, naturliga tensider som är godkända att använda i ekologiskt och naturligt certifierade produkter. Exempel på sådan tensid är SCI (Sodium Cocoyl Isethionate), som är framställd av kokosolja. Den innehåller inga sulfater, PEG’ar eller palmolja och är biologiskt nedbrytbar. En schampokaka kräver inget surskölj, du kan använda en  en vanlig balsamkaka.


Vad är det då som skiljer dessa åt?

Både schampokaka och schampotvål tvättar ditt hår rent. En del kan uppleva att schampotvål är lite meckigare då det krävs att man sköljer håret med surskölj, åtminstone ibland, för att inte hårstrået ska brytas.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.